Vapaaehtoista palokuntatoimintaa Oulussa jo 150 vuotta

Oulun Vapaaehtoinen Palokunta ry (Oulun VPK) juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan. Palokunta perustettiin Oulussa 2.2.1874 ja toimi Oulun ainoana palokuntana aina vuoteen 1918 saakka kunnes Oulun vakinainen palokunta perustettiin. Oulun VPK:n rooli on vuosien aikana muuttunut ja nykyisellään toimimme Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen sopimuspalokuntana.

Oulun VPK:lla on noin 100 jäsentä, jotka ovat jakaantuneet hälytys-, nuoriso-, nais- ja tukiosastoihin. Hälytysosasto harjoittelee vuosittain 30-34 kertaa ja suorittaa 30-40 hälytystä. Hälytysmatkat voivat olla pitkiä, viime vuosina on hälytyksiä ollut muun muassa Kuivaniemellä, Pudasjärvellä, Kalajoella sekä Merijärvellä.

Palokuntanuorisotoimintaa on järjestetty jo yli 100 vuotta. Nuoriso-osastossa saa vuosittain noin 40 lasta sekä nuorta tärkeitä kansalaistaitoja, kuten ensiapua ja alkusammutusta. Nuoriso-osasto harjoittelee viikoittain ja lisäksi osallistuu vuosittain palokuntanuorten suomenmestaruuskilpailuun sekä kesäleirille.

Lisäksi tärkeä osa VPK:n toimintaa ovat nais- ja tukiosastot, jotka tukevat yhdistyksen toimintaa. Naisosastolla on pitkät perinteet, kun taas tukiosasto on perustettu 2015. Naisosasto osallistuu muun muassa turvallisuusviestintään ja palokunnan tapahtumien järjestämiseen. Tukiosasto perustettiin mahdollistamaan palokuntatoiminnan jatkamisen hälytysosaston jälkeen, mutta toiminta on laajentunut varainhankintaan, pelastustoimeen tutustumiseen ja uusien hälytysosastolaisten kouluttamiseen.

Yhdistyksen toimintaa ja taloutta rasittaa 50-vuotias paloasemarakennus, jossa yhdistys toimii. Rakennuksen ylläpitoon pelastuslaitos antaa korvausta noin 28 000 € vuodessa. Korvaus ei kuitenkaan kata kokonaisuudessaan oman paloaseman kustannuksia, vaan ylläpito vaatii myös paljon vapaaehtoista talkootyötä sekä merkittävää rahallista lisäpanostusta. Tulevaisuuden haasteena onkin löytää yhdistykselle uudet tilat. VPK on käynyt keskusteluita niin pelastuslaitoksen kuin VPK-säätiön kanssa ja toiveissa on löytää taloudellisesti sekä toiminnallisesti kestävä ratkaisu lähiaikoina.

Juhlavuoden aikana palokuntatoimintaa tullaan huomioimaan eri tilaisuuksissa, joita järjestetään omille jäsenille ja kutsuvieraille, mutta toimintaa tullaan esittelemään myös avoimissa tapahtumissa. Tarkempia tietoja saa VPK:n nettisivuilta ja sosiaalisen median kanavilta.

Lisätietoa:

hallituksen puheenjohtaja Jaakko Ervasti, 040 120 1990, jaakko.ervasti@oulunvpk.fi
palokunnan päällikkö Patrik Willberg, 040 7255 448, patrik.willberg@oulunvpk.fi

www.oulunvpk.fi sekä sosiaalisen median kanavat Facebookissa ja Instagramissa

Edelliset postaukset